Európai újságírók szövetsége
magyar tagozat

EU-óra - EPMKI

 

Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája ingyenes, interaktív ismeretterjesztő foglalkozásokat tart általános- és középiskolásoknak, illetve a felsőoktatási intézményekben tanulóknak.


EU-óra

Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája  ingyenes, interaktív ismeretterjesztő foglalkozásokat tart általános- és középiskolásoknak, illetve a felsőoktatási intézményekben tanulóknak.

 

Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája az online oktatás körülményei között is folytatja  EU-ÓRA programját.

 

A  programban jelenleg az alábbi két modul szerepel:

 

1. Európa közösen dönt!

Ebben a modulban a diákok megismerik egyrészt azokat a legfontosabb alapelveket, amelyeken az Európai Unió határozatai alapulnak, másrészt azoknak a testületeknek (Bizottság-Tanács-Parlament) a munkáját, amelyek a döntéseket meghozzák. A foglalkozás második részében a résztvevők digitális eszközök segítségével, csoportmunka keretében, a döntéshozatali mechanizmus szabályai szerint vizsgálnak meg egy általuk választott aktuális kérdést és hoznak döntést a témában.

 

2. Európa most!

Ebben a modulban egyrészt rendszerezzük a résztvevők Európai Unióról szóló meglévő ismeretei, másrészt – a diákok érdeklődéshez igazodva – kérdéseket és lehetséges válaszokat fogalmazunk meg az Unió jelenlegi legnagyobb kihívásai (COVID, költségvetés, fenntartható fejlődés) kapcsán.

 

Technikai tudnivalók

 

Az online interaktív ismeretterjesztő EU-ÓRA 90 perces, igény esetén szünettel.
Az online megvalósítás miatt egy foglalkozáson egyszerre 20 diák tud részt venni, nagyobb osztályok esetében két csoportban tarjuk meg az órát, két különböző időpontban.
A hagyományos iskolai időbeosztástól eltérő, tehát délutáni időpont is választható.
Az EU-Óra továbbra sem előadás, hanem interaktív foglalkozás, így résztvevőket arra kérjük, hogy kapcsolják be a mikrofonjukat és kamerájukat.
Az óra a ZOOM alkalmazásban érhető el, ehhez azonban magát az alkalmazást nem kell letölteni, a részvételhez kapott link böngészőben is megnyílik.
A linket a programot szervező tanároknak küldjük el.
Hisszük, hogy ebben a mindannyiunknak nehéz időszakban az EU-ÓRA programjával változatos, érdekes elfoglaltságot tudunk kínálni a résztvevőknek.

A program lebonyolítója az Ezer Gyerek Egyesület.

Jelentkezés az eutanora@ezergyerek.hu e-mail-címen lehetséges.

Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája fenntartja az időpontváltoztatás jogát!