Európai újságírók szövetsége
magyar tagozat

Az Európai Újságírók Szövetsége 61. Közgyűlése és Kongresszusa

 

Beszámoló az Európai Újságírók Szövetsége (EÚSZ, AEJ) albániai közgyűléséről és kongresszusáról


 

 


Az albániai Vlorában rendezték meg 2023. október 25-től 29-ig az EÚSZ 61. közgyűlését, amelyen a vendéglátó albán és a szervezésben jelentős szerepet játszó görög szekció mellett az angol, belga, ciprusi, ír, magyar, olasz, osztrák, román és spanyol EÚSZ-tagozatok képviselői vettek részt. Minthogy sem a résztvevők, sem a szekciók listája nem jutott el hozzánk, ezért pontos adatokat e jelentés írásakor sem tudunk. A magyar szekciót Martin József elnök és Blahó Miklós alelnök képviselte.

 

E közgyűlésnek a tisztújítás nem volt feladata, ezért mindössze egy szervezeti-személyi kérdés került szóba: a számvizsgáló bizottságba harmadiknak közfelkiáltással megválasztottuk Irina Nedevát, a bolgár szekció vezetőjét, amire azért kellett sort keríteni, mert a bizottság két tagja szerint a harmadik, görög tag nagyon passzívan viselkedett, a munkában nem vett részt.

 

Szervezeti kérdést pedzett meg Otmar Lahodinsky tiszteletbeli elnök, azt indítványozván, hogy egyfajta közös „magatartási-etikai kódexről” kezdődjék gondolkodás az egész szervezeten belül. A közelebbről nem részletezett, inkább homályosnak tűnő elgondolást nem támogatta sem Isaia Tsaousidou elnök, sem az ír szekciót képviselő Tim Ryan, alapvetően a tagozatok önállóságára hivatkozva. Elmondtuk az elnök-asszonynak, hogy a magyar szekció sem tartja jó ötletnek az elgondolást.

 

A nemzetközi AEJ kérdései, a szervezetet feszítő belső ellentmondások nem kaptak sok helyet a felszólalásokban: Tim Ryan szerint a szervezet működése nem eléggé átlátható – így például hiányolta az elnökségi ülésekről készült jegyzőkönyveket -, és szóba hozta a németek immár több mint két évtizedes távollétét, valamint a franciák utóbbi években tapasztalható visszahúzódását: miként beszélhetünk európai szervezetről német-francia részvétel nélkül? – tette fel a senki által nem megválaszolt kérdést. Csak szóbeszédet hallottunk arról, hogy az olasz tagozat egy része átlépni készül – vagy már át is lépett – a rivális nemzetközi szervezetbe, ám hiteles tájékoztatást erről nem kaptunk. Ugyancsak válasz nélkül maradtak azok a szervezeti-működési kérdések, amelyeket éves jelentésében a Magyar Tagozat elnöksége tett fel. Minden jel szerint a megoldatlan problémákat a tisztújítással együtt a nemzetközi AEJ a jövő évi közgyűlésre helyezte át; ennek helyszínéről elvben az év végéig kellene dönteni, most csak különböző találgatások hangzottak el.

 


Ami a kongresszus szervezését illeti, az albán vendéglátók – Arber Hitaj elnök vezetésével – kitettek magukért, jó ötletnek bizonyult a tenger partján fekvő régi főváros, Vlora mint helyszín, s a csoport mozgatását a különböző nevezetes turisztikai célpontok között lényegében jól megoldották.

 

Tartalmi szempontból a sokszínűség jellemezte a kongresszus programját – a skála az albán médiától a mesterséges intelligenciáig, az orosz-ukrán háborútól a globális média cégek magatartásáig, a koszovói dilemmától a nyugat-balkáni térség nyugat-európai integrációjáig terjedt. Talán a kevesebb több lett volna, főleg Albánia társadalmi és gazdasági fejlődésének sajátosságai, köztük az idegenforgalom helye és szerepe lehetett volna hangsúlyosabb téma.

 

Összességében jól sikerült a fiatal albán szekció bemutatkozása: sok intellektuális, szellemi és gasztronómiai élményt kínált a lényegében jól szervezett kongresszus, igaz ugyan, hogy a közgyűlés semmilyen előrelépést nem hozott a nemzetközi szervezet belső ellentmondásainak tisztázásában.

 

Budapest, 2023. november 18.