Európai újságírók szövetsége
magyar tagozat

Az Európai Parlament megszavazta a tömegtájékoztatás szabadságáról szóló rendeletet

 

Az Európai Újságírók Szövetsége Magyar Tagozata üdvözli az új uniós médiaszabályozást.


 

A sajtó szabadságát és sokszínűségét súlyos kihívások érik világszerte, de nekünk, európaiaknak meg kell mutatnunk, hogy a sajtó alapvető eleme a demokráciának – mondta szerdán, 2024. március 13-án a német kereszténydemokrata párti és egyben európai néppárti Sabine Verheyen, miután az Európai Parlament 464 igen, 92 nem és 65 tartózkodó szavazat mellett, azaz nagy többséggel elfogadta az Európai Unió tagországaiban bevezetendő új és a maga nemében első jogszabályt az újságírók és általában a média szabadsága és függetlensége védelmében.

 

Az Európai Újságírók Szövetségének Magyar Tagozata üdvözli az új uniós jogszabályt – annak fényében pedig különösen, hogy a Fidesz európai képviselői a vitákban végig ellenezték az uniós jogszabályalkotást ezen a téren. Holott az új jogszabály éppen hogy megerősíteni hivatott a sajtó demokratikus tevékenységét, s hozzájárulna ahhoz, hogy világosan, átlátható módon kiderüljön, milyen tulajdonviszonyok alakultak ki a média világában az EU tagországaiban.

 

Az Európai Tanács, amely korábban már egyetértett a szabályozás szükségességével, az Európai Parlamenttel együtt úgy véli: a szabályok garantálják majd a polgárok azon jogát, hogy ingyenes és pluralista tájékoztatáshoz férjenek hozzá, a tagállamok pedig felelősek az ennek védelméhez szükséges feltételek és keretek megteremtéséért.

 

Az Európai Bizottság által szorgalmazott jogalkotás részben a magyarországi viszonyok miatt is az EU-ban növekvő aggodalmakra kíván választ adni: nevezetesen arra, hogy a média átpolitizálódott, nem átláthatók a média tulajdonviszonyai és az állami hirdetési pénzek kiosztásának folyamatai. A jogszabály mind a magán, mind a közszolgálati médiaszolgáltatók tekintetében biztosítékokat vezet be, hogy a szerkesztői döntésekbe ne lehessen politikailag beavatkozni, hogy az újságírók megvédhessék forrásaikat, továbbá megtiltja, hogy a tagállamok – meghatározott esetek kivételével – kényszerítő intézkedéseket alkalmazzanak annak érdekében, hogy információt szerezzenek az újságírók forrásairól vagy bizalmas kommunikációjáról.