Európai újságírók szövetsége
magyar tagozat

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) közleménye

 

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének állásfoglalása a háborús uszítás visszaszorítása érdekében

Forrás: MÚOSZ honlap, Budapest, 2022. március 16.


 

Az Európai Unió minden korábbi gyakorlathoz képest felgyorsította a döntéshozatalt az orosz ukrán háború miatt kezdeményezett szankciók ügyében, így az orosz propaganda csatornák kitiltását is követelve.

 

Bizonyára a sietség lehet a magyarázata annak, hogy a RTR Planeta hírcsatorna átcsúszott a szűrőn.

 

A háborút elítélő politikusokkal együtt a demokratikus nyilvánosság elkötelezett híveiként sürgetjük, hogy orvosolja a hibát az Európai Unió, mert vérfagyasztó, hogy Magyarországon és bizonyára másutt is Európában a nagy kábelszolgáltatók kínálatában még mindig elérhető az a hírcsatorna, (valójában álhír csatorna), amelyen még mindig különleges katonai műveletként beszélhetnek, orosz nyelven, Ukrajna Oroszország általi megtámadásáról. A propaganda adó szolgalelkűen követi a putyini narratívát, érzéketlen a háború okozta emberiség ellenes cselekedetekkel kapcsolatban.

 

Tudjuk, hogy a hazai kábelszolgáltatók gyorsabban levehetnek egy-egy programot a kínálatból, ha arra uniós szankció vonatkozik, de feltételezzük, hogy addig sem lesznek tétlenek a háborús uszítás terjesztésének minél gyorsabb megszüntetése érdekében.

 

Budapest, 2022. március 13.
Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Kiadó: Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)