Európai újságírók szövetsége
magyar tagozat

A Magyar Tagozat tiltakozik az Index tönkretétele ellen

 

Az Európai Újságírók Szövetsége Magyar Tagozata elnökségének nyilatkozata


A Magyar Tagozat tiltakozik az Index tönkretétele ellen

 

Az EÚSZ Magyar Tagozatának elnöksége szolidáris Dull Szabolccsal, az Index elbocsátott főszerkesztőjével és a hírportál teljes stábjával, amely lényegében egységesen felmondott, ritka példájaként az erkölcsi és szakmai érvekre alapozott szolidaritásnak.

 

Az áttételes és hosszabb ideje folyó kormányzati - vagy a kormányzathoz közelálló - személyek aknamunkája a rendszerváltozás utáni online magyar médiavilág ikonikus hírportálját lehetetlenítette el.

 

Csaknem egy millióan látogatták naponta ezt a felületet – közöttük nagyon sok Fidesz-szavazó és vezető politikus -, de a magyar kormányfő néhány éve a nyilvánosság előtt is kimondta, hogy „fake-news gyárnak” tartja a hírportált.

 

Nagy népszerűségét nemcsak a sokszínű híreknek, publicisztikáknak és a sok oknyomozó riportnak köszönhette, hanem annak is, hogy az angolszász újságírás hagyománya nyomán az Index kritikusan elemezte a mindenkori kormánypárt és ellenzék működését.

 

Tönkretétele, amely ellen tüntetők ezrei tiltakoztak 2020. július 24-én, pénteken Budapesten, beleillik a Fidesz-kormányzat eddigi médiapolitikájába: a közmédia, a regionális sajtó, az Origo, a Népszabadság, a Magyar Nemzet, a Heti Válasz esetében a centralizáció, a gazdasági érvekre történt hivatkozás voltaképpen politikai késztetés és nyomásgyakorlás volt azért, hogy a megszüntetéssel vagy irányváltással a kritikus hangok eltűnjenek, és a lojalitás legyen az egyetlen mérce. Az Index megszüntetésével súlyosan sérült a médiapluralizmus, csökkent a független médiumok száma: van – még – sajtószabadság, de a szabad sajtó része egyre kisebb.

 

A Magyar Tagozat elnökség egyetért Vera Jourová bizottsági alelnök állásfoglalásával, amely az Index fölszámolásához kapcsolódó veszélyekre hívja figyelmet és az elnökség nagyra értékeli, hogy a népszerű hírportál ellehetetlenítése óriási nemzetközi médiavisszhangot váltott ki.

 

Mindez azonban nem elég: elvárjuk, hogy az Európai Unió megfelelő fórumai is felemeljék szavukat, legyen minél több tiltakozás bel- és külföldön, hiszen az Index-botrány minden eddiginél világosabban mutat rá a Fidesz-kormány jogállami korlátaira, zabolátlan hatalmi érdekpolitikájára, amely - ha kell - semmibe veszi a (sajtó)szabadságot mint az egyik alapvető, egyetemes értéket.

 

EÚSZ Magyar Tagozatának Elnöksége
Budapest, 2020. július 25.